Det bör upplevas

Det här med fjällen är definitivt något som ska upplevas, det kan jag åter konstatera efter att ha vistats i Äkäslompolo än en gång. Under flera pass har jag haft fram telefonen och fotat, men alltid kommit fram till att det är en ytterst liten del man får med på ett foto. Att vara på plats och ställe, skida längs de vidsträckta spåren, se runt sig bland vita träd och snötäckta fjäll, möta andra skidåkare längs spåren och bara skida – det hamnar man att göra för att förstå vad det innebär. Alla gillar det inte, men många av oss älskar det.

Vi har haft otroligt fina lägerdagar och genomfört både långa, lugna länkar varvat med riktigt hårda pass. Bland annat ett hårdare pass med drag i Isometsän nousu (en knapp kilometers lång, krävande uppförsbacke) samt lägertävling väckte kroppen (om än det var väl kallt, -17, när vi skidade lägertävlingen och jag var kall ännu när jag ställde mig på startlinjen så kroppen kom egentligen aldrig riktigt igång under tävlingen).

bdrcof

Lägret började med riktigt passligt vinterväder med termometern på ca åtta minusgrader. De fyra senaste dagarna har det ändå varit betydligt kallare med temperaturer mellan -20 – -30 grader. Som tur finns det så kallade Lämpölatu här i Ylläs, vilket är ett tre kilometersspår bredvid slalombacken. Spåret befinner sig på högre höjd än många andra spår i området och som namnet antyder så är det alltid flera grader varmare där. Flera pass har utförts runt den slingan denna gång, bl.a. dagens, lägrets sista pass, gjordes där när termometern stod på ca -30 i byn och dryga -20 vid Lämpölatu. Man har minsann fått praktisera metoden ”lager på lager” vad gäller klädseln. Ordentligt påbyltad och täckt har varit A och O för att hålla värmen och inte förfrysa de utsatta kinderna samt fingrarna mm.

Det finns ändå en fin sida med kallt väder så här års; vädret är oftast klart och fint när temperaturen är låg. Under veckan gjorde jag bland annat ett härligt långpass med Linnea Henriksson. Vädret var klart, himlen rosa, termometern stod på ca -20 och vi var ordentligt påklädda. Klädseln hjälpte till att hålla ner farten (ibland kände man sig stel som en Michelingubb), vilket samtidigt gav tid för att njuta till fullo av omgivningen.

cofcofcof

Vi har varit ett gäng på ca 35 personer, vilket är största delen av föreningen. Två damer, Jennie Lindvall samt Elin Björk från IF Åsarna respektive IK Falken, har även varit med på IF Femmans läger. Att även två ”icke-femmaniter” velat delta i lägret var mer än välkommet. Ju fler vi är desto bättre! Att även nästan alla äldre aktiva var med var också positivt. Vi äldre har turats om att dra några träningar för de yngre och på min lott föll att en av kvällarna hålla muskelvård för samtliga lägerdeltagare. Kul att man ser till att ta vara på de äldres kunskap och erfarenheter. Vi får dela med oss och samtliga får möjlighet att lära sig av varandra. Samtidigt stärker det gemenskapen och kontakten mellan samtliga femmaniter.

Till traditionerna hör att vi har en lagtävling i vilken alla deltar. Tävlingen är ett skojrikt inslag i lägret och består av flera olika delmoment, vilka varierar från år till år. Vi var indelade i fem lag och bl.a. pulkastafett, nynnande och gissande av låtar, problemlösning och frågesport fanns med i årets upplaga. Och denna gång blev det vinnande laget det som jag var med i. Oh yeah! Den andra traditionen är firande av självständighetsdagen eftersom lägret alltid hålls över 6.12. Dagen till ära sjöng vi nationalsången, åt pepparkakor och drack glögg. Grattis igen Finland till 100-år som självständigt land!

Nu kör vi hemåt och efter två lugnare dagar hemmavid är det åter dags för tävlings.

cofsdrcof

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: