Overload

Det är ett återkommande fenomen i mitt fall: övertaggad. Det hände senast i Rovaniemi när jag skidade Suomen cup och det hände igen i helgen. Efter en lång bilresa under torsdagen, sittandes i en bil med inte de bästa sätena, om man säger så, så kändes det i höfterna på fredagen. Det kändes endast under uppvärmningen, men jag misstänker att inverkade ändå en del även på loppet. Men det som satt de största käpparna i hjulen i helgens tävlingar var ändå det som fanns mellan öronen. Speciellt på lördagen var jag så taggad, inställd på att skida hårt och göra ett bra lopp. Men som flera gånger förr låser sig min kropp är jag är övertaggad. Rörelserna blir sega och kroppen funkar bara inte optimalt. Den sista växeln (”tävlings-/maxväxeln”) saknades. I lördagens klassiska lopp fick jag inte heller skidorna att fästa i de brantaste backarna och hamnade därav att saxa en hel del. Jag skyller absolut inte på skidorna, inte helt. Jag fick inte till den aggressiva åkning och frekvensen som krävdes för att kunna diagonala uppför backarna och därav släppte skidan. På fredag slutade jag 58:e och på söndag på 55:e plats. De var norskorna och norrmännen som lade slag på största delen av topplaceringarna. Flera finländare gjorde ändå fina resultat och på söndagen kammade finländska åkare hem ett guld och ett brons i damklassen samt ett guld i herrklassen.

IMG-20171217-WA0000.jpg

Banan var riktigt rolig faktiskt, fast jag på torsdagen efter att ha skidat ett varv runt banan tänkte ”OMG! Detta är inte skidåkning, detta är skicross och snarare slalombackar till uppförsbackar!”. Första tre kilometrarna var helt ”normal” skidåkning, med rätt så platt terräng. Därefter kom två kilometer med tre ordentligt branta och tunga uppförsbackar och efter varje uppförsbacke kom en mer eller mindre krävande nerförslöpa. Men bara man skidat några varv runt spåret, så att man visste vart spåret svängde när, så vågade man åka ner med god fart, utan att bromsa, och då blev det såå kul! Jag har ju skidat flera gånger i Vuokatti, både på tävling och träningsläger, men aldrig enligt spåret vi rundade i helgen. Kul var också att få skida runt ett fem kilometers spår, vilket minst sagt har varit en bristvara de senaste vintrarna, speciellt i tävlingar.

img-20171217-wa0001.jpg

Än om tävlingsinsatsen inte blev en så rolig historia så var det en trevlig helg i goda vänners sällskap. Om ca tre veckor, den 5-7.1 ordnas nästa Scandinavia cup deltävlingar, då i svenska Piteå. Jag skulle jättegärna ha åkt, för åter få tävla i riktigt tufft motstånd, men jag kommer ändå inte att tävla där. Tävlingskalendern för några veckor framåt ser ut som följer:

30.12 Seiänäjoen talvikisat

13-14.1 FM i Vanda

20-21.1 Suomen cup i Vörå

Tävlingarna i Vanda och i Vörå är några av de viktigaste tävlingarna för mig denna säsong. Därav åker jag inte till Piteå eftersom det skulle bli så många intensiva tävlingshelger i följd vilket skulle äventyra formen speciellt till Suomen cup i Vörå.

Det jag tar med mig från senaste helg är att jag ska sluta tagga, jag ska bara åka på tävlingar med inställningen att jag ska ha kul, typ. Då funkar det bäst för mig. Nu blir det ändå en lite paus från tävlandet för att fira jul. Bakandet är i full gång, och jag håller tummarna för att bakandet lyckas. Dum (?) som jag är, så bakar jag inget jag testat förut, utan går endast på nya recept. I alla fall om det blir lyckat, så lär ni väl se något av konstverken senare på bloggen. 😉

God Jul till alla, hoppas ni får en riktigt fin helg!

IMG_20171115_141919.jpgNågra av de som gör skidåkningen till så mycket mer än bara en sport. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: