Up, up, up

Det är måndag, en ny vecka med nya utmaningar väntar. Men först en sammanfattning av det gångna veckoslutets tävlingar.

På torsdag åkte jag ju iväg med min mor och far till Vanda. Vi kom i passlig tid fram till Vanda och hann skida runt spåret under eftermiddagen. Man började ju nog fundera hur det skulle bli att tävla runt en sådan banan. Spåret var smalt, i det skedet var bara 2,5 km banan i skidbart skick och spåret var rätt ojämnt på sina ställen. Det arbete, som de som arbetade med spåret i Vanda gjorde under tävlingsdagarna var enormt. Åtminstone fyra snökanoner körde på för fullt stora delar av dygnets timmar och man körde ut lass efter lass med snö till spårets olika delar. Skidspåret var i riktigt bra skick på lördag och att de fick dragit så perfekta klassiska spår till söndagen var förundransvärt. Så tack till de som slitit vid spåret och gjorde spåren så fina för vi tävlande! Jag kan samtidigt passa på att tacka alla människor som kom till tävlingsplatsen och hejade på, det bidrog till en så härlig stämning.

vanda.pngVårkänsla i Vanda, här var de utan natursnö på marken.

Så till själva tävlandet då. Tja, vad ska jag riktigt säga..? Jag testade och valde skidor till lördagens lopp dagen före, just så som man brukar göra. Kroppen kändes inte riktigt pigg på lördag, av vilken orsak vet jag inte. Med inställningen var det i alla fall inget fel på denna gång. Jag gick in för att ha kul, utan press, och det hade jag. Den sista växeln fattades ändå i spåret och jag fick inte till någon rytmväxling i uppförsbackarna, så det gick lite trögt. Vi skidade tre varv runt 3,3 km och när en skidåkare (som var på sitt första varv, medan jag var på mitt andra) kom förbi mig förundrades jag över hur lätt hon gled fram på skidorna. Jag hade ingen som helst chans att hänga på. När jag kollade resultaten och mellantiderna såg jag att jag var 24:e efter första varvet, 28:e efter andra och slutade på en 30:e plats. Inte alls likt mig, jag brukar vanligen klättra i resultatlistan och det kändes också som att min fart var uppåtgående på lördagen.

Laddningen inför lördages lopp var det i alla fall inget del på. 😉

På lördagskvällen åkte vi igen till spåret för att testa skidor inför söndagen och då fick vi svart på vitt vilka fint glidande skidor jag tävlat på. De tävlingsvallade skidorna gled betydligt trögare än de ovallade skidorna. Senare fick man även höra att många skidåkare hade bytt skidor på lördagsmorgonen, för de skidor som funkade på fredag funkade inte då. Yes! Skidorna jag tävlade på hade för grov struktur (har att göra med hur skidornas botten ser ut), vilket gjorde att de drog till sig smutsen i snön (vi skidade på konstsnö, som kan vara och var rätt smutsig) och började således glida sämre för var varv.

Några erfarenheter rikare valde vi andra skidor till söndagens tävling, vilket blev väldigt lyckat. Söndagens skiathlon kördes igång med masstart, 58 damer gav sig ut samtidigt i spåren. Det gick tre klassiska spår upp i den första backen. Där gjorde jag bort mig och skidade i spåret, fast det gick för sakta. Täten hann få ett för stort försprång innan jag tog mig ur spår och började skida om folk. I övrigt gjorde jag en riktigt bra klassisk del. Tekniken funkade perfekt, jag skidade avslappnat och gav i bra. Efter två varv runt 3,3 km bytte vi skidor och då var jag 16:e. Skatedelen fick jag inte till så bra som önskat, jag orkade inte riktigt hålla upp farten och frekvensen i åkningen . Jag skar mållinjen som 20:e dam.

touho häkkinenFoto: Touho Häkkinen

Screenshot_20180115-110437Screenshot_20180115-110432Screenshot_20180115-110428Foto: Pyry Ruohomäki

Jag är rätt så nöjd är med söndagens lopp. Tekniskt skidade jag bra båda dagarna, skidorna var helt superba på söndagen, klassiska delen gjorde jag bra på söndag och jag njöt verkligen hela tävlingshelgen. Jag blev 30:e på söndag, klättrade 10 pinnhåll i resultatlistan på lördag, och nästa helg hoppas jag kunna klättra åtminstone 10 pinnhål till. Jag vet att jag har kapacitet till mera, så nu skulle det bara gälla att hitta den där spärren jag har, som gör att jag inte får ut allt. Vi jobbar vidare!

Nu tar jag nytt sikte mot nästa helg och Suomen cup i ”hemmaspåren” i Vörå. Ni kommer väl dit!? Mycket publik längs spåren bidrar till en fin stämning och allt stöd vi ”hemmaåkare” kan få är mycket uppskattat.

img_20180113_113945.jpgdavSol och gott sällskap. Här med Anna-Kaisa Lall med Elin Lövdal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: