Ruka

Tjolahopp-tjolahej! Jag har hittat min väg hem från Ruka och även hunnit packa upp resväskan. Vi åkte nog hem direkt efter söndagens lopp och kom hem runt tio-tiden på kvällen. En liten summering av helgens tävlingar hör väl till, så här kommer den:

På lördagen var det stafett, som vanligt med tre deltagare per lag och samtliga skidade 5 km klassiskt. Jag tog mig an första sträckan. Med nummer tolv på bröstet fick jag ställa mig i andra ledet, så förutsättningarna att ta en bra plats i fältet tidigt under loppet var helt bra. Tyvärr var motorn av någon orsak lite trögstartad så när vi väl lade iväg lämnade jag långt bak i fältet bestående utav närmare trettio åkare. Vi skidade två varv runt en 2,5 km bana. Det var fyra-fem spår de första 500 metrarna, men sen var de bara två till sista backen, där det upp till stadion igen var flera spår dragna. Efter den första halvkilometern kom det en 180 graders kurva uppe på ett krön, och som vanligt ville alla ha innerkurva, vilket resulterade i smått kaos. Ändå var det bara två som föll och som tur var jag inte en av dem… Det var svårt att ta sig fram, då det gled klart bättre i spåret än bredvid, men i backen upp till stadion lyckades jag med vägvalet och jag kunde avancera i fältet rejält. Andra halvan av loppet kunde jag skida i god fart och skidningen flöt på bra. Till växling kom jag samtidigt som tre andra åkare och växlade som sjunde lag. Och ser man till tiderna från samtliga sträckor (om än de inte är till fullo jämförbara) så hade jag 14:e bästa tid, med tre stycken inom två sekunder framför mig och inte så många sekunder till landslagsåkarna (förutom Pärmäkoski), så inte så illa. Laget kom slutligen in på en 14:e plats efter att Anna-Kaisa Lall och Linnea Halonen avverkat sträcka två och tre.

IMG-20180324-WA0005IMG-20180324-WA0004SC Ruka (Touho Häkkinen) (2)Foto: Touho Häkkinen

På söndagen fortsatte tävlandet med 10 km masstart skate. Det var trögt före, vilket kändes på uppvärmningen. En miss jag gjorde var att ta mina vanliga träningsskidor på uppvärmningen, för de gled knappt. Jag kände i ben och säte att det blev muskulärt lite väl tungt fast jag skidade sakta, men det fanns inte riktigt tid att gå och byta skidor, så jag körde på med skidorna jag hade. Tyvärr kan detta ha straffat sig sist och slutligen rätt mycket, för redan i börja av loppet kände jag att benen inte riktigt villa vara med. De var tunga och stumma. Svårt var det även att ta sig fram i fältet och man förbrukade en del extra krafter då man ständigt sökte utrymme och möjligheter att ta sig förbi åkare. Det blev ett slitsamt lopp, och många åkare passerade mig under det andra varvet. Tredje och sista varvet lyckades jag i alla fall bita ihop och ta om några igen. Jag kämpade mig slutligen i mål som 23:a, vilket inte är en speciellt värmande placering.

Lördagens lopp är jag alltså nöjd med, men absolut inte med söndagens. En sista chans att göra väl ifrån mig får jag i Taivalkoski om ca en och en halv vecka. Och med lördagens lopp känner jag att det kan bli riktigt kul. Tävlingarna sänds i TV och kanske ni får se en glimt av mig, ifall loppet förlöper väl! 😉

SC Ruka (Touho Häkkinen) (1)Foto: Touho Häkkinen

Under veckoslutet slog vi oss till ro i en stor stuga endast kilometern från stadion skidvägen. Vi var sammanlagt tio stycken femmaniter som bodde i stugan och hade så trevligt. Helt perfekt att kunna skida mellan tävlingsspåret och stugan och gott med utrymme hade vi. Och att få umgås med flera andra skidåkare även utanför spåret är alltid kul. I den stugan skulle man gott ha kunnat hyra in sig för några veckor till. Soligt väder hade vi även och med hela stora finska ”skidfamiljen” samlad i Ruka blev det en härlig helg.

Nu väntar ett längre veckoslut med firande av påsk. Det blir inga tävlingar för mig del förrän FM, så under helgen ska jag passa på att träna och umgås med familjen. Jag kan för övrigt inte dra mig till minnes att det något år skulle ha varit så här stora snödrivor under påsk som det är detta år. Härligt är det för en skidåkare att få skida i bra skidspår ända tills de sista tävlingarna, men det skulle faktiskt få börja dra in lite varmare väder, så vi inte behöver vänta på sommarvärmen ända till augusti.

Glad Påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: