Summa summarum

Säsongssammanfattning på tur, och jag ska försöka sammanfatta mig rätt kort.

Säsongen som helhet får klart godkänt. Som jag nämn förr, så har det märkts att grundnivån höjts, precis som planerat och på vilket fokus låg under träningssäsongen. Tack vare en god grund, bra balans mellan skola och idrott med mera samt att jag hållit mig frisk var vinterns tävlingresultat någorlunda jämna.

I början av säsongen gjorde en allt för stor tävlingsiver och vilja att prestera att tävlingarna gick åt stöpet. Men efter några tävlingsanalyser och tankebollande med far min, så kom vi fram till var skon klämde. Tillsammans med Christoph tog vi in saken i mitt mentala program och snart var ”the overload” -bekymret under kontroll.

tik.png

Till de sämre punkterna hör även problemen med mina axlar och överarmar, vilka krånglade en längre tid, mer eller mindre 2-3 månader. Problemen inverkade en hel del på resultaten. Allt för många gånger var det mina spända, domnande och mjölksyrefyllda armar som saktade farten i spåret. Men nu borde de i alla fall vara i någorlunda skick! Allt ihärdigt arbete med rullande på golvet på foam rollern och stretchningen gav till slut verkan.

Den bästa tävlingsinsatsen skulle jag nästa säga att var 5 km loppet i Oloksen tykkikisat i klassisk stil. Tävlingen avgjordes redan i november och var endast den tredje (andra tävlingsveckoslutet) för säsongen. Dessutom var jag på träningsläger då och hade tränat rätt mycket under veckan före loppet. Men det var som om mycket skulle ha klaffat där och då. Jag blev 27:e och var 6:e bland finländarna. Med det resultatet steg självförtroende betydligt, men jag började kanske även skruva upp förväntningarna och kraven på mig själv lite för mycket.

I några repetitioner var kroppen lite trött, vilket är otroligt svårt att undvika under en hel tävlingssäsong. Jag lyckades ändå vara i hyfsad form och prestera på de viktigare tävlingarna för säsongen, vilket inte brukar vara fallet för min del. Alla tidigare år har jag lyckats underprestera riktigt rejält i de viktigaste tävlingarna, så som FM och Suomen-cup. I år slog jag till med en 9:e plats i Suomen-cup som bäst, dock i frånvaro av samtliga landslagsåkare. Nästbästa placering i cuppen var en 20:e plats, vilket även var bästa FM-placeringen för detta år.

SC Vörå (4)Foto: @femmanskiteam instagram-konto

Åh, vad deprimerande! Jag blir ju inte alls glad av dessa placeringar om jag ska vara ärlig. Känner ändå att jag inte fick till det riktigt i år heller. MEN, jag har väldigt stora krav på mig och hamnar nu att påminna mig om vad jag och Kalle satsade på under träningssäsongen. Det var inte ännu i år som jag skulle slå alla med häpnad och ta mig in bland de tio bästa i FM och Suomen-cup, än om jag känner att jag skulle ha haft förutsättningarna till det.

Jaja, det får räcka med skrivandet om tävlingsresultaten nu. Det har varit en härlig vinter, med mycket snö, fina långa spår, många soldagar, sköna samt fartfyllda träningspass, många roliga tävlingar med pulsen i höjden samt mycket umgänge med andra skidfantaster.

Jag tackar så hjärtans mycket till ALLA ni runtom mig för denna säsong. Alla ni som hejar på mig, stöder och hjälper mig på olika vis är så värdefulla och jag uppskattar varenda en av er! ❤

sdr20180211_134129ÖIDM Närpes (Mikael Nordman)

Foto: Mikael Nordman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: