Veneziansk – villasäsongen avslutad

Sista sommarlovsveckan blev en fin avslutning på denna sommar. Den har innehållit allt för lite träning, men däremot ett kalas och firande av villaavslutning.

Det behövdes verkligen en ordentligt lugn vecka, i alla fall några lugna dagar med ordentlig återhämtning efter Toughest i Vörå. Först på onsdagen kände jag att jag var någorlunda återställd. Efter det har det varit svårt att acceptera träningsprogrammet som innehållit endast ett pass om dagen och endast GU1 pass på högst två timmar. Och idag är det åter vilodag. Men det är bara att försöka hålla sig lugn, och så kan man ju alltid smygträna lite emellanåt genom att dra upp sig i räcket några gånger eller liknande. 😉 Imorgon kör en hårdare träningsvecka igång igen och då gäller det att vara på hugget.

Min kära farmor fyllde 92 år i veckan så henne firade vi då. En riktig kämpe må jag säga, ser upp till dig vet du! För mig och en annan på det lilla kalaset bakade jag en glutenfri och sockerfri kaka/ tårta. Det blev en variant av key lime pie, eller det skulle bli en key lime pie, men blev något annat… Det saknades en del ingredienser som pajen skulle innehålla och flera av de köpta avokadorna var för omogna. Dessutom gjorde jag missen att jag inte använde tillräckligt med sötning i bakverket, så det blev ingen riktig höjdare. I min mun smakade den ändå helt okej, men jag misstänker nog att sötningen var rätt så i underkant för den andra gästen. Men man kan ju inte lyckas alltid, synd bara att det skiter sig då även andra ska äta av det man bakat.

IMG_20180821_183442.jpg
Veckans första bak: En form av key lime pie. Inte var kakan speciellt vacker heller då allt gick i brunt efter att avokadofyllningen ändrat färg över natten.

En kväll fick jag för mig att lägga kikärtor i blöt för att koka dem nästa dag. Vad jag skulle göra av dem hade jag inte klart för mig, men det klarnade under tiden. Det blev hummus, en kryddad med chili-cayennepeppar och den andra med spiskummin. Ett läckert tips är att äta hummus på knäcket eller riskakan, säker funkar det bra även på brödet. En del av de återstående ärtorna gick sen till en pajbotten som jag skulle baka till villaavslutningen. Det var första gången jag använde kikärtor i det ändamålet och det blev riktigt bra. Eller konsistensen blev riktigt bra, sen skulle jag behövt tillsätta sötning eftersom jag använde ett recept på pajbotten för salta pajer som utgångspunkt. Skalet fyllde jag med en blandning gjord på avokado, banan, kokosgrädde, kakao och dadlar. Sen testade jag på att göra en karamellsås på kokosmjölk och dadlar som jag skulle toppa pajen med. Och mums så gott! Receptet på såsen hittar ni i receptet på banoffee pajen nedan. Den gör jag definitivt flera gånger. Pajen/tårtan/kakan, vad man då vill kalla den, blev riktigt god med ett gäng svarta vinbär som sällskap.

nfdimg_20180824_120842.jpgnfd
Karamellsåsen kan man hitta många användningsområden för. Till exempel kan man hälla den över (hemmagjord) glass eller bananplättarna, något jag själv är sugen på att prova.

Fortfarande på bakhumör och inte fullt nöjd med mina tidigare bakverk fortsatte jag baka nästa dag. Då blev det banoffee paj. Ni vet den genomsöta, sockerdränkta läckerheten med banan? Som sötning använde jag endast dadlar (och kanske lite vanilj?). Riktigt nöjd blev jag med denna tårta, än om det blev nästan för sött min smak med en botten som innehöll dadlar, karamellsås på dadlar, söta bananer och ännu toppad med kokosgrädde sötad med dadlar. Jag ska absolut göra den igen, men då kan jag nog dra ner lite på dadelmängden. Är ni sugna på att prova så hittar ni receptet nedan, varsågoda! Och jag ursäktar redan för att inte ha klara anvisningar angående mängden på dadlar, men det beror så på smaken hur mycket sötma man önskar. Själv använder jag alltid mindre sötma än vad som står i recepten och tycker det blir bra, medan de flesta tycker att jag sötar för lite. Så smaka, smaka, smaka medan ni bakar, så vet ni nog om det behövs mer sötma eller inte.

nfd

Raw banoffee paj

För en springform med 16 cm i diameter.

Botten

 • 1 dl nötter/ mandlar
 • 1/2 dl havregryn
 • 1/2 dl kokosflingor
 • 1/2 tsk vaniljpulver/ -extrakt
 • Nypa salt
 • Dadlar (enligt önskad sötma, 1/2-1 dl färska)
 • En skvätt vatten ifall det behövs

Mixa samtliga ingredienser. (Degen ska vara lite kladdig, så att den håller ihop då man skär upp kakan.) Tryck ut i en springform med löstagbar botten. Ställ formen i kylskåpet.

Karamellsås

 • 1,5 dl kokosgrädde
 • 1/2 dl dadlar
 • 1 krm vaniljextrakt
 • Nypa salt

Mixa samtliga ingredienser. Häll i en kastrull och låt koka upp. Låt sjuda i 5-10 min, tills önskad konsistens. Låt såsen svalna lite innan du häller den över bottnen.

Fylllning

 • 1/2-1 banan
 • 2 dl kokosgrädde (som stått i kylen några timmar)
 • Dadlar
 • 1,5 msk chiafrön
 • Ca 1/2 tsk citronsaft

Skär banan i skivor och placera ut dem över kakan. Vispa kokosgrädden så att den blir lite fluffig. Mixa dadlarna. Vispa ner dadlar, chia och citronsaft i grädden. Smaka! Häll grädden över kakan. Låt stå i kylen åtminstone 4-5 timmar, gärna över natten, innan du äter den.

Obs! Det går även bra att använda torkade dadlar. Koka då upp dem först i vatten så att de blir riktigt mjuka och låt vattnet koka in. Ca 6 torkade dadlar motsvarar en 1/2 dl färska.

nfdnfd

På lördagen åkte hela familjen till villan i Oravais för att fira villaavslutningen, även kallad veneziansk afton, med släkten. Det var länge sedan villaavslutningen fått firas i ett så pass skönt väder som detta år. Vi gjorde inget skilt, utan åt gott och bara umgicks tills det mörknade och blev tid för fyrverkerier. Och som alltid ska kameran fram då det nalkas fyrverkerier. Nedan några exemplar på vad som fastnade på min kameralins.

cofsdrsdrmdebshbshbshbshdavbshbshbsh

Ännu en dag har jag kvar innan det nya läsåret kör igång med dunder och brak. Jag börjar ha accepterat mitt öde och känner mig redo för skolan igen, än om det vore så underbart skönt att bara kunna satsa till tusen på skidåkningen hela året runt. Som tur är jag i alla fall väldigt nöjd över mitt val av utbildning och tycker det är mäkta intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: