Pizzatime

Vem känner för pizza? Pizza passar ju alla dagar i veckan, men kanske speciellt bra under helgen. Därför hade jag tänk publicera detta inlägg inför helgen i stil med på torsdagen, men tiden har inte riktigt räckt till så det blev först nu. Denna pizza går ändå relativt fort att göra och passar därför helt bra att göra lite när som helst i veckan. Då jag tänker efter så går det fort att göra åt 1-2 personer, gör man åt flera så tar det lite längre eller så ska man samarbeta.

Jag skriver morot i receptet nedan, men det samma gäller för både batat och zucchini. Mängden morötter räcker till en pizza för en person utifrån mig och min matranson. Med andra ord är cirka en och en halv sats till två ”normala” personer. Vitlöken i oljeblandningen som man penslar på bottnen är alternativ, men gillar man vitlök så pressa ner fast tre klyftor, för det är ju sååå gott! Jag kläcker ett ägg över bottnen för att få den att hålla ihop bättre. Detta gör jag då jag har förgräddat bottnen halvtid. Det går även att smeta ägget över bottnen först efter hela gräddningen, men då är det klart svårare att breda ut tomatsåsen. Längre ner i texten hittar ni även förslag på pizzatoppningar. Så här följer receptet på en superenkel, snabbgjord, hälsosam pizza som smälter i munnen och som är lättsmält för magen.

Pizzabotten på morot/ batat/ zucchini

 • 2-3 medelstora morötter
 • 1-2 klyftor vitlök
 • ½ msk olivolja
 • Salt
 • 1 ägg
 1. Skala morötterna. Använd en osthyvel för att göra långa, tunna remsor.
 2. Lägg ut morotsremsorna på en bakplåtspapperstäckt plåt. Placera remsorna så att de överlappar varandra något. (Remsorna kommer att krympa något i ugnen!) Lägg i två lager så att remsorna i lagren är placerade vinkelrätt mot varandra. (Detta gör att bottnen håller bättre ihop.)
 3. Blanda pressad vitlök, olja och salt i en skål och pensla över bottnen. Förgrädda pizzabottnen i 250° i 5 min.
 4. Kläck ägget i en skål och slå sönder det innan du penslar det över hela bottnen. Med den rätta tekniken går det även bra att kläcka ägget direkt över bottnen*. (Var noga med att pensla kanterna så de inte bränns.) Grädda ytterligare 5 min.
 5. Fördela fyllningen över bottnen och grädda i ca 8 min.

*Om du kläcker ägget direkt över bottnen: Fördela ägget över bottnen genom att föra det över bottnen då du häller ut det. Spräck gulan med fingret innan du häller ut den.

IMG_20180813_165007.jpg

Pizzafyllning

Chili-/vitlökstomatsås/-kross. Du kan även använda naturell tomatsås/-kross och smaksätta den med tomatpuré samt till exempel grillkrydda eller salt, svartpeppar, basilika och pressad vitlök.

 • + tonfisk och/eller kebab, ananas, karamelliserad rödlök
 • + köttfärsbiff, röd paprika, grön pesto, karamelliserad rödlök
 • Vegetarisk variant: + ägg, röd paprika, grön pesto, karamelliserad rödlök

Det går även att köra helt utan tomatsås och istället bre cremé fraiche över bottnen

 • + rökt lax/ugnslax, karamelliserad lök
 • Vegetarisk variant: + smulad fetaost, körsbärstomat, karamelliserad rödlök

Även grönkål är riktigt gott att toppa pizzan med. Hacka kålen och blanda den med riktigt lite olja och salt. Strö över resten av fyllningen.

Avsluta med lite riven ost. Då pizzan är färdiggräddad strör jag över pizzakrydda/ oregano innan jag avnjuter härligheten.

Som ni ser så är jag mäkta förtjust i karamelliserad rödlök (recept nedan) på pizza. Inte en gång att jag skulle utelämna löken, men ni kan förstås utelämna den om ni så behagar. Karamelliserad rödlök ska egentligen tillagas panna (5-10 min) eller i ugn före den läggs på pizzan. Jag har ändå börjat köra en snabbare variant då jag blandar rödlöken med ingredienserna i en skål och låter den bara stå och dra medan jag förgräddar pizzabottnen.

Karamelliserad rödlök

 • Rödlök
 • Balsamvinäger
 • Salt, svartpeppar
 • Honung

Skär löken i ringar eller klyftor. Blanda ner balsamvinäger och kryddor och rör runt.

cof

Den snart gångna veckan har innehållit ett flertal timmar träning. Denna vecka går upp i topp tre vad gäller träningstimmar för detta år hittills. 19 timmar kommer jag ha samlat ihop då dagen (söndagen) lider mot kväll, vilket är en rätt ordentlig mängd med tanke på fysioterapistudierna som jag bedriver vid sidan om. Det finns verkligen skolarbete att göra för tillfället. Jag skrev prov i veckan, har prov denna vecka och därpå följande vecka. Lärarna fortsätter att ösa grupparbeten och självständiga uppgifter över oss och så har en nätkurs kört igång. Dessutom borde jag börja söka material till mitt slutarbete, men vette gudarna när jag ska hinna och orka med det. Med mycket skolarbete samt mycket träning är det lätt att gripas av stress och utmattning. Jag gör ändå mitt bästa för att hålla lugnet. Jag kör enligt min strukturerade plan. Jag skriver upp en lista över inlämningsuppgifter och prov så att jag har koll på dem och inlämnings- samt tentdatumen. Sen arbetar jag systematiskt fram med en uppgift efter en. Då man har många träningstimmar inplanerade så kan det hända att tankarna blir i stil med ”nu biter jag ihop och betar av dessa träningstimmar”. Men ett mycket bättre tankesätt är enligt mig ”nu njuter jag till fullo av att få träna och vara ute så här mycket”. Det senare tankesättet är i alla fall för mig lätt att anamma eftersom jag verkligen älskar att träna och vara utomhus. Träningarna fungerar även som återhämtning för hjärnan. Då får jag släppa tankarna från skolan, men jag kan även en del av träningstiden låta tankarna arbeta med skoluppgifter och oftast hittar jag lösningen eller kommer på någon bra idé och så vidare under länken. Som det brukar vara när jag kör mängdveckor så känns det bara bättre och bättre för var dag och träningspass. Blodet strömmar bra i ådrorna nu och jag rullar fram lätt längs vägarna.

IMG_20180921_152126.jpg

Jag har fått kämpa mig fram i regn och rusk denna vecka och tampas med hårda vindar. I torsdags var det som att rullskida in i en vägg allt emellanåt då vinden riktigt rev till. Det var ett rent under att jag lyckades hålla stavarna under kontroll och inte lade dem mellan skidorna. I fredags blötte jag ner mig effektivt då jag hade stavgång på mossen. Det var skönt med en varm dusch efteråt kan jag säga. Jag hade väntat mig många älgflugor i hårbottnen eftersom man menat att de frodats bra detta år, men jag kände inte av en ända under träningen och endast tre stycken kom framkrypande senare under kvällen. Igår (lördag) skulle jag dra cirkelträning med fokus på bålen samt balans och koordination för 8 Gym i Kvevlax. Olyckligtvis var det ingen än jag som var hågad på den typen av aktivitet den morgonen så jag fick träna ensam. Om två veckor är det inplanerat en likadan träning igen, förhoppningsvis dyker det upp ivriga deltagare då.

Ut och njut av höstvädret nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: