Hjulen rullar

I måndags var jag till Jyväskylä-läkaren på KIHU, kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus. Jag blev kanske inte så mycket klokare av besöket, men hjulen har ändå satts i rullning. I Jyväskylä gjorde jag ett belastningsspirometritest. Jag gjorde PEF-blåsningar (blåstest) utvilad, efter 6 minuter löpning i god fart samt efter att ha intagit astmamedicin. Testet visade att min andningskapacitet sjönk efter några minuter efter avslutad ansträngning och visade ingen märkbar nytta av astmamedicinen. Läkaren kunde inte dra några slutsatser om vad som felar, men funderade att det kan vara flera små faktorer som skapar en obalans i kroppen och därav olika symptom. Planen är nu att jag ska boosta min kropp med D-vitamin och järntillskott samt prova en ny astmamedicin, som jag använder i samband med hårdare träningspass och tävlingar (samtidigt som jag fortsätter att använda mina andra mediciner så som förut). Jag ska igen på blodprov nu samt efter två månader. Dessutom ska boka tid till läkare för att utreda ifall jag har celiaki eller något annat bekymmer med tarmarna samt boka tid till kostrådgivare för att kontrollera att mitt näringsintag är i balans. Det är bara att bocka av dessa saker på ”att göra” -listan och se vart det tar mig.

Ni kommer väl ihåg att använda reflex så att ni syns ute i det gråa novembervädret!

I onsdags genomförde jag en hårdare träning som förberedande pass inför helgens tävlingar. Då fick jag även testa den nya astmamedicinen och kontrollera att den inte gav några negativa sidoeffekter. Jag körde 2 x ca 4 min stavbacke med några ruscher inbakade i dragen. För ovanlighetens skull hade jag även träningssällskap på drag med Kalle i hasorna. På uppvärmningen kändes benen lite sega och rätt spända, men då jag väl fick köra på ordentligt på anaeroba gränsen funkade kroppen bra. kul var ju även att få ”plåga” Kalle lite och höra hans flås då vi kom upp till toppen och man själv kände sig klart piggare. 😉 Jag har svårt att säga desto mera om effekten av den nya astmamedicinen. Eventuellt var andningen aningens lättare än tidigare, men jag vet inte… Det känns i alla fall som kroppen har börjat komma igång allt bättre och jag ser fram emot att få tävla igen. Ska bli kul att få öppna spjällen riktigt ordentligt, utan att behöva hålla tillbaka. Jag kommer att ge mitt allt och hoppas på en lyckad tävlingshelg. Det blir 10 km samt sprint, båda i klassisk stil. Ni kan som vanligt följa med Suomen cup -tävlingarna i Rovaniemi på Yle TV2. Och denna gång ska tävlingen inte sluta i kvalet för min del, så ni ska allt få se mig kämpa även i sprinten!

non.png
Jag hann göra ett pass längs spåret i Vörå förra veckoslutet och jag hade gärna gjort fler pass där om jag bara haft möjlighet. Mina nya klassiska skidskor hann jag även ta i bruk. Skorna blev ett riktigt kap, de är både stabila och håller tätt, till skillnad från mina gamla utslitna.

Efter tävlingarna fortsätter jag längre norrut till Olos på FSS-läger och är där till nästa veckas lördag. Denna gång kommer vi att bo på Lapland Hotel Olos, alldeles intill skidspåret, istället för att bo i Muonio 14 km därifrån. Hotellfrukost i drygt en vecka nu då, nam. Men bäst av allt är förstås att få skida, skida, skida och umgås med vänner.

Mina designtankar har lugnat sig och jag har kunnat sova djupt i och med att jag känner mig rätt nöjd med de kläder jag nu designat. Jag hör gärna vad ni läsare tycker om det jag skissat upp, så här följer bilder på mina skapelser. Paint är kanske inte det bästa programmet för att rita kläder, så jag får inte designat plaggen riktigt som jag skulle vilja ha dem att se ut, vilket ni får ta det i beaktande. Och i och med att det är Femman-kläder så ska det ju ingå grönt och blått, det kommer man inte ifrån. Så är dessa kläder något IF Femmans skidåkare skulle kunna ha på sig tycker ni? Är det något du själv skulle kunna tänka dig att dra på dig? Speciellt om du är Femmanit så tyck till! 🙂

Det är alltså två modeller av uppvärmningsdräkt, tröja, två t-paitor, tävlingsdräkt, mössa och pannband.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: