FSSM 2019

FSSM i Pargas blev en helt lyckad mästerskapshelg. Med ett brons från sprinten samt guld både på normaldistansen och i stafetten får man väl ändå känna sig rätt nöjd? Sprinten harmar ändå lite för jag hade siktat in mig på tre guld i årets förbundsmästerskap.

För att berätta kort om helgens lopp så gick fredagens sprint i klassisk stil helt enligt planerna ända till sista uppförsbacken i finalen. Kvalet körde jag som ett förberedande lopp utan att ta ut mig desto mera då alla sex damer ändå gick vidare till semin. I semifinalen tog jag rygg på Jennie Lindvall och saktade i mot slutet då vi fått en lucka till den tredje åkaren. Sen i finalen var det slut på sparandet av krafter och jag satsade på att vara först efter den inledande svaga stigningen. Jag fick en ovanligt bra start och var först efter stigningen, och hela vägen till den branta saxbacken. Där sket det sig rejält. Inget speciellt hände, utan det hände snarare ingenting. Mitt rörelsemönster blev alltför trögt och jag fick se till och med två medtävlande passera i backen. Med bara upploppet kvar lyckades jag inte passera någon utan höll tredjeplatsen in i mål. Det blev i alla fall en spännande final med alla rätt tight, om än Jennie tog en rätt klar seger på tre sekunder före klubbkompisen Linnea Halonen. Efter ett par veckors förkylning var detta första dagen jag kände mig symptomfri och efter en längre tid med endast lugn träning (bortsett från BotniaVasan) gav sprinten positiva tecken om formen.

Foto: Berndt Lönnberg

Lördagen blev en ännu finare dag. Himlen var klar, solen uppe och temperaturen stod på ca +3 grader. Trots flera hårda tjejer på startlinjen saknades liksom på fredagen flera av de hårda damnamnen inom FSS, bland annat på grund av skador eller sjukdom. Loppet på 9 km fritt var öppet ända in i det sista och det blev rätt små marginaler i topp tre även i detta lopp. Denna gång var det Jennie Lindvall som öppnade hårdast av damerna och jag låg mellan andra till tredje plats första halvan av loppet. Även Linnea Henriksson gick bra och fightades om medalj, liksom Marie Sippus som körde hårdast på det avslutande varvet. Själv höll jag rätt jämn fart hela tävlingen igenom och både kropp och teknik funkade helt okej. Först då Linnea gått i mål och man kontrollerat resultaten kunde jag knyta näven och känna glädjen samt lättnaden över att vara dagens snabbaste i damklassen. Denna seger smakade verkligen mumma, om än det inte var någon superprestation. Marginalen till Marie och Linnea blev slutligen 6 respektive 9 sekunder.

Foto: Berndt Lönnberg
Lördagens prisutdelning. Foto: Jörgen Eklund

I stafetten var vi, Femmans första lag, klar förhandsfavorit då ett flertal föreningar inte fick ihop till lag eller saknade ett eller flera av sina starkaste kort. Linneorna skötte största delen av jobbet under de två inledande sträckorna och gjorde det rätt lätt för mig. Och tur var det, att jag slapp lättare undan, för på söndagen funkade inte skidåkningen något vidare. Laginsatsen resulterade i tredje guldet i rad för Femmans damlag i FSSM-stafetten. Samma sak gällde faktiskt för mig på normaldistansen också, tredje segern på raken blev det och så kan man ju gärna fortsätta! 😉

Foto: Berndt Lönnberg
1. IF Femman, 2. Pargas IF. 3. Falken IK (”Team Ray”). Extra applåder till Falkens familjelag som bestod utav systrarna och mamma Ray.

2 reaktioner till “FSSM 2019

Lägg till

  1. Grattis till segern på lördag! och till en i övrigt lyckad tävlingshelg. Jag får erkänna jag hade räknat bort dig från seger schans på individuella sträckan efter att du skidat Botniavasan, men du visade att du skall alltid räknas med. Hoppas det gjorde dig mera taggad, och att du får va i skick resten av säsongen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: