Dieter, skador, träning och tävling

Halloj! Efter en dryg månads uppehåll med bloggskrivandet fick jag nu tid och lust att skriva några rader och berätta lite vad som hänt de senaste veckorna samt vad som komma skall.

Under två veckor då jag bodde hemma i Hankmo och skrev på slutarbetet hann jag träna lite mera. min kropp brukar svara bra på mera träning, vilket den gjorde även denna gång. I samma veva var jag och föll på ändan under ett skidpass. Spåret var isigt och jag föll rakt på svanskotan. Den förlamande smärtan gick fort över och kotan var inte så sjuk dagarna efter heller. Men efter en vecka började svanskotan bli allt sjukare. Då jag skidade for smärtan ner i baken och låren och jag kände mig halvt förlamad i benen. Det var fullt omöjligt att skida eller löpa med lite hårdare fart. Jag kunde ändå träna på helt okej i lugnt tempo och efter cirka tre veckor försvann smärtan helt.

I något skede lade jag visst huvudet i färgbunken hos Beauty Office också. Blev riktigt nöjd!

Det har blivit några mindre tävlingar i helgerna, utan någon framgång. Då jag tävlat har benen varit tunga och jag har inte hittat någon fart i kroppen. De veckoslut jag stått över tävlandet har kroppen förstås känts bra igen. Senaste helg skulle jag ha tävlat i Ilmajoki, men stod över. Jag kom mig så långt att jag åkt dit med mina föräldrar och skidat runt banan med pappa, men efter att pappa övertygat mig om att inte tävla så blev det så. Spåret var väldigt isigt, smalt och så fanns det en småsvår kurvande nerförsbacke. Med en som annan skidåkare, och då tänker jag speciellt på de yngre åkarna, i spåret kunde tävlingen ha slutat rätt illa om det så velat sig. Att slå svanskotan i backen har jag redan testat på i vinter och eftersom jag har betydligt viktigare tävlingar framför mig så ville jag inte riskera något. Det tog fruktansvärt mycket emot att inte tävla för kroppen kändes bra och jag skulle ha haft verkligt bra motstånd, men denna gång fick förnuftet vinna. Istället gjorde jag en lyckad intervallträning i de fina Vörå-spåren.

Den här gången hade lyckligtvis inte laggarna under fötterna.

Jag har under senaste tiden medvetet valt att tillbringa mindre tid för sociala medier och framför datorn. Jag sitter en hel del framför datorn i och med skolarbetet, så då jag inte gjort skolarbete har jag låtit datorn ligga orörd. Mobilen har även fått mer vila och speciellt de sista timmarna innan jag går och lägger mig har jag försökt hålla den borta. Jag har upplevt detta som positivt. Framförallt har jag har sovit bättre, vilket ju är så viktigt för återhämtningen.

Jag laborerar fortfarande med maten och försöker komma fram till vad min mage gillar och vad som inte funkar så bra. Jag har testat med Foodmap-dieten, vilken var rätt lik den tidigare dieten jag hade. Förutom att lämna bort baljväxter, jordnötter, soja och gluten så lämnade jag även bort bland annat kål, äpple, päron och lök. Foodmap fick faktiskt min mage att lugna ner sig lite, men det kunde gärna få bli ännu lite bättre. Nu testar jag att kombinera Foodmap-dieten med mat som lämpar sig för min blodgrupp. Det finns nämligen råvaror som funkar bättre och sämre för kroppen utifrån vilken blodgrupp man har. Listan på ”förbjudna” råvaror är lång, men för min del betyder det att bland annat råvaror så som kyckling, avokado, tomat samt persimon, vilka antingen tillhör mina favoriter eller basmatvaror, inte skall förtäras. Jag har inte hållit denna dietkombination fullt ut, i alla fall ännu, utan testar mig fram och försöker klura ut vad jag reagerar sämre på. Jordnötter verkar tyvärr nog vara en produkt som min mage helt enkelt inte kommer överens med.

Dieterna gör det svårare att baka också, men då får jag bara försöka vara desto kreativare!

Snart är skidsäsongen slut och för mig återstår endast två tävlingshelger, båda med FM-tävlingar. Kommande helg åker jag till Äänekoski för att tävla i 10 km skate och 10 km klassiskt med jaktstart. Fredagens parsprint står jag över. Härligt, soligt vårväder med runt 10 grader utlovas. Det lär sätta både vallare och skidåkare på prov. Helgen därefter avslutas säsongen med FM i Övertorneå där stafett och 30 km skate avgörs. Jag går för att göra säsongens bästa lopp i de avslutande tävlingarna och att få avluta säsongen med god eftersmak.

Någon som behöver en soffa? Jag har sagt upp min lägenhet i Seinäjoki och flyttar hem till Hankmo tills vidare så soffan blir överlopps. Den är utbäddbar och sidan för divandelen går att byta. Måtten är 235×85 cm, divanen 150×73. Hör av er om behov och intresse finns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: