Från botten till toppen

Då man är på den djupaste botten finns det bara en väg och det är uppåt. Det kändes under en längre tid rätt skit på många vis. Trots att jag alltid försöker se ljust på tillvaron och fokusera på de positiva tingen så ändrades humöret allt mer mot moll. Det fanns ännu stunder då jag var glad, men stunderna då jag bara kände mig nere blev allt fler och intensivare. Mina föräldrar märkte det också och poängterade det, men vad hjälper det då man inte kan något åt det? Jag gillade inte alls den jag hade blivit och ville inte umgås med mig själv. Och då man inte längre vill umgås med sig själv blir det tungt. Inte visste jag heller den egentliga orsaken till nedstämdheten. Visst är det normalt att ibland ha stunder då man känner sig nere, men detta började inte kännas normalt. Då jag hade mina deppstunder slöt jag mig helt från omvärlden, jag blev orkeslös och mycket nedstämd. Då det var som allra värst började jag nog fundera vad jag borde göra åt saken för att ta mig ur det. Men då allt var som värst vände det mitt i allt helt.

Som de flesta säker redan sett så har jag bytt tränare. På våren träffades jag och min tränare Kalle och diskuterade den gångna säsongen och funderade över kommande säsong. Efter diskussionen kändes det rätt klart att det blir ett tränarbyte, fast jag inte sade något om dessa tankar till Kalle. Jag har varit väldigt nöjd på flera plan med Kalle som tränare. Han är en mycket duktig tränare, men även väldigt trevlig och omtänksam som person. Kalle har visat förståelse, lyssnat och bromsat mig. Han har utgjort ett stort stöd och vi har lärt känna varandra allt bättre under de två åren som Kalle varit min tränare. Så trots att beslutet att byta tränare kändes rätt givet blev tiden då jag sökte ny tränare och inte ännu beslutat ifall det blir ett byte väldigt tung. Det tog verkligen emot att avsluta samarbetet med Kalle. Orsaken till tränarbytet var bland annat att det skulle bli svårt att få ihop gemensamma träningar samt Kalles tidsbrist. Jag har ju flyttat från Seinäjoki, där Kalle bor och Kalle med familj väntar tillökning. Förra veckan blev tränarbytet klappat och klart. Jag hade två bra kandidater och valet föll slutligen på Matias ”Matu” Strandvall. För er som inte vet vem Matu är så kan jag berätta så mycket som att han är en föredetta sprinter som ingått i det finska landslagslaget i många år. Han har gjort många fina prestationer i internationella tävlingar och mästerskap. Matu avslutade karriären 2018. Matu bor i Smedsby och är tränare vid Vörå idrottsgymnasiet, vilket underlättar ordnandet av gemensamma träningar. I och med att jag fått praktikplats på Härmän kuntokeskus till hösten så har jag även tänkt söka lägenhet i Vörå under tiden, vilket gör att jag förhoppningsvis kan delta i en del av idrottsgymnasiets träningar.

FSS-träningsgrupp hade ju säsongens första träningsläger 20–22 maj. Läger nummer två ordnades 24–28 juni, förra veckan alltså. Och vilken skillnad det var på känslan i kroppen på träningarna på junilägret jämfört med på lägret i maj, fast det bara var fyra veckor mellan dem.  Jag har nu märkbart mera energi i kroppen. Speciellt på rullskidspassen känns märkbar skillnad i uppförsbackarna då benen inte längre stumnar på en gång så som tidigare. Jag tränade enligt läkarens råd, med endast lätta GU-pass samt lite snabbhet, i 3–4 veckor. Men i och med ny tränare har det blivit lite ändringar i programmet. Jag får fortfarande inga leka på max och får alltså inte heller tävla ännu. Däremot ingår nu lättare FU-pass i träningsveckan, vilket är riktigt skoj.

Nu väntar midsommar med familj och släkt samt med mycket mat. Nästa vecka bär det av till Vuokatti på ett femdagarsläger tillsammans med tre andra Femmanåkare. Helgen därpå är jag hemma och hinner tvätta kläder före det bär av till Vörå på FSS-läger. Solen skiner, asfalten är bar, kroppens känns allt bättre, träningarna rullar på och pusselbitarna börjar falla på plats. Äntligen känns det så mycket lättare att le och vara den glada, positiva person som jag egentligen är och vill vara.

Ta hand om er, trevlig midsommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: