10 faktapunkter om Hankmo

I sommar har jag ett litet annorlunda sommararbete. Jag är anställd som byainfluencer för min hemby Västerhankmo av Aktion Österbotten. Och i form av byainfluencer vill jag nu dela med mig lite fakta om Hankmo. Jag har gjort en lista på 10 saker som jag tycker att är värda att nämna om Hankmo, både Väster- och Österhankmo inkluderade. Förhoppningsvis får ni lära er något nytt och intressant om Hankmo!

1. Hankmo logo och slogan

Byns slogan är ”Hankmo – landsbygd och hav nära stan”.

2. Årets by 2009

År 2009 blev Hankmo byar gemensamt utsedda till Årets by i Österbotten. Som grund för titeln hade byarna Väster- och Österhankmo visat på välfungerade samarbete byarna emellan. Tack vare samarbetet hade man bland annat utformat en utvecklingsplan för hela området, vilket ledde till en lång rad positiva åtgärder och verksamheter, så som välkomstskylten, nya hemsidor, en plan för Snärörarna och ett radhusbygge i Västerhankmo.

3. Hankmo välkomstskylt

Välkomstskylten har gjorts med talkokraft och dess färger i rött och gult representerar den traditionella färgsättningen av bebyggelsen i Hankmo. Segelbåten representerar i sin tur att Hankmo byar är strandbyar med egna hamnar och ständer.

Källa: http://www.hankmo.net

4. Oppstu kvarnen

Väderkvarnen som står på ”kvarnbacken” i Västerhankmo är ett kulturminne från en svunnen tid. På äldre tider fanns det en kvarn på så gott som varje gård och Oppstu kvarnen är den enda väderkvarnen som ännu finns kvar i byarna i trakten. Den har tillverkats någon gång på 1700-talet och har inte varit användning sedan 1958. Kvarnen har restaurerats i flera omgångar, vilket man håller på med även nu. Väderkvarnen finns även med på Hankmos logo.

Källa: http://www.hankmo.net

5. Autodigger

Autodigger är en dikesmaskin konstruerad år 1912 av en Hankmobo. Den var världens första maskin som kunde både gräva diken och breda ut massorna. Maskinen framdrevs med en motor, placerad ovanför framhjulen. Maskinen har tillverkats i endast ett fåtal exemplar och den som finns i Hankmo är det enda exemplaret i Finland. Autodigger finns för åskådning vid Hembygdsgården i Västerhankmo.

Källa: http://www.hankmo.net

6. Hankmoharven

Harven konstruerades år 1910 av två herremän från Västerhankmo. Den tillverkades i flera tusental under flera år och såldes över hela Finland samt i utlandet. Namnet Hankmo blev ett begrepp på flera orter i Finland i meningen att när man skulle ut på åkern med rullharven så sade man att man skulle ”Hankmota”.

Källa: http://www.hankmo.net

7. Kastet

Hamnen i Västerhankmo heter Kastet. Här finns båtplatser för ca 130 båtar.

8. Snärörarna

Snärörarna är en holme ca 1 km utanför båthamnen Kastet. Holmen klassas som en natur- och kulturhistorisk sevärdhet. Här finns stenristningar från 1860-talet, två allmänna simstränder samt ett nätverk av vandringsleder. På sommaren är den även fårbetesmark. Holmen är 12 ha stor och obebyggd.

9. Österhankmo simstrand

I Österhankmo finns en fin simstrand. Där finns även en gräsplan, beachvollybollplan och frisbeegolfbana. Intill parkeringsplatsen börjar en vandringsled ut till Karika utkikstorn och grillplats.

10. Hömoss och Homlaxträsk

Vintertid kan man skida ända från Kvevlax skidspår ut till Hömoss i Västerhankmo samt till Österhankmo, i fall att det finns tillräckligt med snö. Längs spåret finns kartor och skyltar så man hittar rätt. Man kan även pausa vid grillkåtan på Holmaxträsk. Spåret från Hankmo skola/daghem via UF-lokalen och grillkåtan ut till Hömoss är ca 6 km långt. Även sommartid kan man ta sig till Hömoss och grillkåtan längs stigar och skogsbilsvägar.

Källa: http://www.korsholm.fi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: