Idrotten i Hankmo

Eftersom idrott och motion ligger mig så nära hjärtat vill jag självklart lyfta fram möjligheterna till motion samt idrottsverksamheten i byn. Det finns goda möjligheter till idrott i Hankmo. Bland annat finns en ishockeyrink samt en sportplan med fotbollsmål, en sandgrop för längdhoppning, en kastring samt 60 meters banor för löpning i Västerhankmo. Vid Österhankmo simstrand kan man spela beachvolleyboll samt frisbeegolf.

Hankmo skidspår

Jag nämnde skidspåret som går från Hankmo skola/daghem till Hömoss även i senaste inlägg, men det bör även nämnas i detta sammanhang. Man kan skida flera vägar för att ta sig till Hömoss längs en rutt som blir 5-7 km lång. Längs spåret finns en fin grillkåta vid Homlaxträsk där man kan passa på att ta en paus. Spåret går även ut till Österhankmo samt till Kvevlax skidspår, i de fall snöläget tillåter. Karta över spåret hittar ni i förra inlägget.

I vintras detta år ordnades det en skiddag i Hankmo med start vid skolan, Västerhankmo UF eller Lakören. Skiddagen var en del i Tour de Korsholm, som är en motionscup som innefattar skidåkning, orientering, cykling, vandring löpning samt paddling. Man kan läsa med om detta på Korsholms hemsida.

Motionsevenemangen som ordnar under årets lopp kan variera något, men här är några som består:

Hankmoloppet

I junimånad bjuder Hankmo IF in till Hankmoloppet. Loppet går till största del i skogen längs stigar, skogsbilvägar och över kalhyggen. Start och målgång sker vid Västerhankmo sportplan. Sträckorna är allt från 800 m till 11,5 km. 13 och 17 åringar springer 3,5 km respektive 7 km. Tävlingsklasserna har 7 km samt 11,5 km att välja mellan. De som deltar utan tid kan antingen välja rutten på 3,5 km eller 7 km. Loppet är en del av Korsholmslöparen, som är en serie motionslopp som ordnas runtom i Korsholm under sommaren. Under tävlingen finns även aktiviteter för barnen såsom hoppslott. Mer info om loppet hittar man här.

Hankmoloppet ser jag själv som en av årets höjdpunkter i byn då mycket folk samlas och det råder en god stämning.

Friidrottsskola och -tävling

Hankmo IF ordnar friidrottsskola vid Västerhankmo sportplan under augusti och september. Friidrottsskolan ordnas vid tre tillfällen och avslutas med en friidrottstävling. Friidrottskvällarna är för barn från 3 år och uppåt. Mer info här.

Tour de Hankmo

Tour de Hankmo är en rätt ny landsvägscykeltävling. Den består av tre separata deltävlingar. Samtliga tävlingar har start vid Hankmo skola/ daghem och rutten går runt Petsmo. Ett varv är 10 km. Sträckor och klasser är D/H 40 km, motion 30 km samt juniorer 10 km. Arrangörerna för evenemanget är föreningarna Waasa Watt Warriors, Jurvan Voima samt VIS. I år ordnades den första och andra tävlingen i maj respektive juni. Den sista tävlingen kommer att avgöras den 6.8, starten går kl. 19:00. Mer info här.

Info om övriga motionsevenemang hittar ni på Hankmo IF:s samt Hankmo byars hemsidor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: