Kom ti byin!

I samarbete med Aktion Österbotten.

Som ett sista blogginlägg som byainfluencer tänkte jag avsluta med att summera varför man borde bo på landet, eller i alla fall varför jag vill bo på landet.

Naturen och havet

Jag väljer alla gånger naturen och havet framför centrum. Centrum kan jag gärna besöka, men det är nära naturen och havet jag vill bo. Varför? Den friska luften, suset i löven, solens strålar som tittar fram mellan träden, doften av blommor, bären (!!), daggen i havrestråna på åkern, det stilla havet som reflekterar träden och som färgas i solnedgångens alla färger, de kvittrande fåglarna, djuren som springer över stigen. Den knastrade snön under skorna, frosten i träden, isskapelserna runt stenarna vid stranden. Naturen och havet är frihet och ger sinnesro. I den tillvaron lär man sig uppskatta det lilla, se det fina i all dess enkelhet.

Egen gård/ yta utomhus

Förutom närheten till naturen och havet utgör den egna gårdsplanen det jag skattar högst med att bo på landet. På den egna gården finns det utrymme och där har man friheten att göra vad man vill. Man kan spela utespel, odla en egen trädgård och bygga en terrass där man kan ligga och sola utan att ha ögon på sig från tiotals fönster i hus intill. På den egna gården kan man även bygga en egen hinderbana etc. 😉 Själv skulle jag inte vilja bo alldeles tätt inpå andra, där alla har ögonen på varandra. Den egna gårdsplanen är nog det jag saknat mest då jag bott i egen lägenhet i stan och inte haft egen gårdsplan.

Mindre trafik

Ute på landet är det betydligt mindre trafik och därmed även mindre avgaser och ljud från trafiken. Här finns heller inga trafikljus, vilket jag tycker bra då jag är ute och idrottar, för vem vill då stanna vid ett trafikljus mitt i sitt träningspass??

Byborna, samhörigheten

Trots att man inte bor så tätt i en liten by ute på landet är samhörigheten större här än i stan. Alla hälsar på alla, man pratar med sina grannar när man träffar dem och grannarna hjälper gärna till om man behöver hjälp. Även talkoandan är ofta stark i en liten by.

Och känns det ännu lite oklart varför folk vill bo på landet så kan ni ju lyssna till tonerna av Sten och Stanley och deras låt ”Jag är från landet”.

Trevlig helg!

Ekorren har börjat sin insamling till vintern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: