Lägerliv och tävlingar

Åter har två månader gått, så det känns som att det är på tiden att uppdaterar folket om vad som skett den senaste tiden. Jag börjar med en riktigt kort sammanfattning: slemsäcksinflammationen är kvar, jag har varit i Rovaniemi på en veckas läger och inlett tävlingssäsongen, och som bäst är jag i Ylläs på träningsläger.

Ylläs <3, ett av mina favoritställen!

Så ja, slemsäcksinflammationen bråkar ännu. Medicinen och kortison-sprutan bet inte på den. Slemsäcken har dessvärre bara växt sig större, så de senaste veckorna (ca en månad?) har jag inte kunnat sitta på grund av att det smärtar för mycket i baken. Inte kan jag heller ligga på höger sida eller på ryggen. Trycket som den uppsvällda slemsäcken orsakar i högra baken och benet orsakar smärta även då jag tränar och går med mera. För någon veckan sen blev det en vända ner till Tammerfors universitetssjukhus där de tog en provbit av slemsäcken för att utesluta att jag inte drabbats av något värre än bara en inflammation. Efter ingreppet fick jag vänta en vecka på provsvaren, vilka lyckligtvis visade att det inte var något annat en inflammation. Som nästa blev det att vänta på en tid till sjukhuset i Vasa för att få slemsäcken tömd och få en kortisonspruta. Då jag väl fick veta tiden jag skulle ha fått till sjukhuset så kunde jag snabbt konstatera att det skull ha innebärt allt för lång vänta. För att få ingreppet gjort vid sjukhuset skulle jag ha hamnat att vänta ända till slutet av januari, alltså tills just innan FM-tävlingarna i Vörå avgörs (!). Så istället för att bara gå runt och vänta så bokade jag tid till en aktör inom den privata sektorn och kommer att få behandling redan nästa veckas tisdag, jihuu!

Undersökningen i Tammerfors gjordes samma vecka som FSS-gänget for på läger till Olos, så det lägret hamnade jag tyvärr att stå över. Istället for jag till Rovaniemi en vecka på eget läger tillsammans med Julia Häger, Jennie Lindvall och Linnea Henriksson, vilket jag bokat in redan tidigare. Veckan avslutades med Suomen-cup, med 10 km skate samt klassisk sprint. Jag har inte desto mera att berätta om tävlingarna förutom att de gick helt uruselt. Ända tills helgen hade det varit riktigt bra före i Rovaniemi, men då det drog ihop sig till tävlingar så ändrades föret helt. Temperaturen sökte sig till 0-sträcket och spåret blev ett ända ”mådd”, med massa lössnö. Träningarna gick bra under veckan, även ett lite hårdare fartpass, men av någon orsak funkade benen inte alls då jag tävlade. På lördagen fick jag rent av släpa benen med mig, och då går det sakta kan jag säga er! Lördagens tävling = ett av mitt livs absolut sämsta tävlingar. På söndagen var kroppen trött redan innan tävlingen och jag orkade inte ens köra upp farten då jag testade skidor. Därtill var jag sjuk och spänd på alla håll och kanter i höger ben och bak, så bara att jag kunde skida var en prestation i sig. Bara att bryta ihop, lägga det som hänt bakom sig och gå vidare.

Foton: Tero Siivola.

Efter en lättare träningsvecka hemma med ett par vändor till skolan i Seinäjoki så bar det igen av till Lappland. Liggandes i baksätet på bilen så for jag tillsammans med pappa upp till Ylläs på söndagen. Vi bodde först ett par dagar i Ylläsjärvi och på tisdagen bytte vi boende till föreningens traditionsenliga lägerboende Raitismaja. Sent på kvällen anslöt ett busslass Femmaniter. Imorgon bär det igen hemåt efter avklarat förmiddagspass. Veckan här i Ylläs har varit mycket lyckad. Jag har avverkat många skidkilometer, främst i sakta tempo. Men jag har även gjort ett par hårdare pass, varav veckans hårdaste pass gick över förväntan. Jag har, för ovanlighetens skull, varit ytterst noga med att skida sakta och hålla pulsen nere på de lugna passen. Jag har även tankat bra med energi före, under och efter träningarna samt vilat ordentligt, så återhämtningen har varit bra.

Nästa vecka kommer bli en betydligt lättare träningsvecka, både för att låta kroppen återhämta sig efter lägret, men även tisdagens ingrepp kommer högst troligen tvinga mig till en tids vila. Så får väl satsa på att bulla upp i frysen inför den annalkande julen och mitt ”stora” födelsedagskalas. Jag hade planerat att delta i Scandinavian cup i Vuokatti nästa veckoslut, men det hamnar jag förstås att skippa. När nästa tävling blir av går på kroppens villkor.

I Vörå har de fixat och underhållt skidspåren på utmärkt sätt, som vanligt. Tyvärr kan ingen påverka vädret och med våld hålla tempen minus, så hoppas bara på att det finns något kvar att skida på då vi kommer hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: